Languedoc, Frankrijk

La Sorga

Antony Tortul (La Sorga) is een wijnboer zonder eigen wijngaarden maar met een behoorlijke cultstatus… Hij beheert wijngaarden van andere boeren. Antony is altijd op zoek naar bijzondere biologische gaarden van vergeten lokale druiven. Antony werkt volledig natuurlijk, niets eruit, niets erin.

La Sorga

Biologsche/biodyamische wijngaarden, bijzondere geografische bodem en terroir, bij voorkeur geïsoleerd dus niet in aanraking met wijngaarden die conventioneel en dus met bestrijdingsmiddelen worden behandeld, veel oude stokken (leeftijd tussen 40 en 110 jaar) en bijzondere en oorspronkelijke druivenrassen uit de streek: Aramon, Cinsault, Terret, Mauzac, Vermentino etc. Brutaal zijn ze, deze ongetemde, ongezwavelde en ongefilterde wijnen uit de Languedoc.

Hij maakt jaarlijks meer dan 25 verschillende wijnen. Wit, rood, rose, orange, petnat, oxidatief, zoet. Allemaal super energiek en spannend. Dit zijn ‘echte rock & roll’ wijnen die opmerkelijk genoeg steeds beter worden over de jaren… Van elke cuvee worden ca. 1000 flessen gemaakt, dus schaar zijn de deze altijd. ‘Haute couture’ !

La Sorga is geen wijnboer, maar een ‘negociant’ (verbouwt geen druiven maar koopt zijn druiven). Past eigenlijk niet binnen Wilde Wijnen zou je denken maar Anthony is geen gewone ‘negociant’, maar een ‘wilde’ negociant: hij selecteert zeer streng. De wijngaarden waar Anthony handmatig zijn druiven plukt (want dat doet hij in tegenstelling tot ‘normale’ negociants) zijn geheel vrij van synthetische producten en hebben een zeer rijk micro-biologisch leven.

En de rendementen… ja die zijn vaak belachelijk laag. Soms zelfs minder dan 10HL/ Ha. En neem maar van ons aan, dat is absurd laag. De gehele vinificatie is zoals La Sorga zelf zegt: ‘sans chemie ajouté’: oftewel 100% puurnatuur, geen toegevoegd sulfiet en niks anders! In Frankrijk noemen ze La Sorga liefkozend de ‘show-wijnmaker’.

Wijnen van deze wijnmaker

Schrijf je in voor onze Wilde Niewsbrief en ontvang informatie over nieuwe wijnen, unieke aanbiedingen en wilde verhalen....