Champlitte, Frankrijk

Pascal Henriot

Betaalbare natuur Bourgogne of Jura …. bestaat dat noch ? Jaren geleden hoorden we een keer over ene Pascal Henriot die in het ooit florerende wijndorp Champlitte ‘last man standing’ was..IGP Coteaux de Champlitte… niet bekendste regio en daar kwam bij dat zijn wij altijd uitverkocht was. Champlitte ligt in Franche-Comté, tussen Bourgogne en Jura. ‘Best of both worlds’ dus. Maar de wijnen van Pascal Henriot waren altijd uitverkocht. Na 4 jaar op de wachtlijst mochten we in april 2023 op audiëntie.

Pascal Henriot

Maar even terug naar Champlitte. Hemelsbreed 100 km ten Noorden van Beaune en Arbois. Stond 100 – 200 jaar geleden zeer goed aangeschreven, 600 ha wijn (Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois en Gamay) werd er verbouwd op 300m met kalksteenbodem. Maar ziektes en druifluis en later de WO1 hebben er veel schade aangericht onder de bevolking en de wijngaarden. Er werd nauwelijks wijn meer verbouwd tot 1970 toen er weer coöperatie begon.

In 1985 kocht Pascal Henriot er 6 ha. Tot op de dag van vandaag is Pascal de enige onafhankelijke wijnboer in Champlitte. Inmiddels wordt hij geholpen door zijn dochter Orane. Vanaf de start in 1985 heeft Pascal ‘biologisch’ gewerkt, de gaarden staan vol met wilde bloemen en muurtjes van de lokale kalksteen moeten zorgen voor meer biodiversiteit. Oenologsche producten komen er niet in, te duur… Puur natuur dus van wijngaard tot fermentatie en botteling. Heel af en toe een homeopathische dosis sulfiet als de wijn dat echt nodig heeft voor stabilisatie.

De wijnen van Henriot zijn geen wilde ‘rollercoasters’ maar goed gemaakte lokale natuurwijnen die qua smaak tussen Jura en Bourgogne zitten. Licht, fris met voldoende structuur. Bovendien kunnen de wijnen van Henriot met gemak 5 jaar liggen (en worden ze daar ook echt lekkerder van)…

Wijngaard van Pascal Henriot

Wijnen van deze wijnmaker

Schrijf je in voor onze Wilde Niewsbrief en ontvang informatie over nieuwe wijnen, unieke aanbiedingen en wilde verhalen....