Jura (Frankrijk)

Lulu Vigneron

In 2019 en 2021 sliepen we in misschien wel de mooiste chambre d’hôtes in de Jura. In Poligny. Bleek de man des huizes ook wijn te maken…. Helemaal ‘below the radar’ (Lulu doet ook niet aan social media…). Verkocht veel aan Japan en Korea zei Ludwig. Intimi noemen Ludwig liefkozend Lulu… vandaar Lulu Vigneron.
Lulu was architect in Duitsland, maar wilde een ander leven. Werd verliefd op Française, samen zochten ze meer rust en plan was wijn maken in Bourgogne. Bleek veel te duur te zijn wijn maken in Bourgogne dus weken ze uit naar de toen nog ‘goedkope’ Jura. Dit was ruim 20 jaar geleden. Inmiddels is er veel veranderd en heeft de Jura zich ontwikkeld tot misschien wel de meest populaire wijnstreek voor wilde ‘insiders’. Met voornamelijk lokale druiven en een geheel eigen manier van vinificatie is het ook echt een bijzondere streek. Wijn is hier ook nog niet zo massaal zoals bv in de Bourgogne. De wijnboeren moeten er qua land immers concurreren met de kaasboeren (van de comté).

Lulu Vigneron

Inmiddels heeft Lulu een ha of 4 in Poligny, Chateau Chalon en l’Étoile. Lulu is bijzonder trots op zijn wijngaarden, er staan zelfs wilde orchideeën tussen de ranken. Trots stuurde hij ons laatst wat foto’s van bijzondere bloemen in zijn wijngaard. Het liefst is Lulu dan ook aan het werk in zijn gaarden.

De wijnen van Lulu zijn waanzinnig zuiver en 100% natuur, maar zeker niet funky. Echt gave Jura’s die perfect zijn voor een diner. Zijn QV L’Etoile en BB1 (vernoemd naar zijn 1e wijngaard, dus liefkozen bébé genoemd…) behoren inmiddels tot onze wilde klassiekers. À découvrir maar niet verder vertellen want er is maar weinig…

Wijnen van deze wijnmaker

Schrijf je in voor onze Wilde Niewsbrief en ontvang informatie over nieuwe wijnen, unieke aanbiedingen en wilde verhalen....