We waren al langere tijd op zoek naar Nederlandse natuurwijn toen geheel toevallig Bonne Benschop contact met ons opnam. Bonne (de man achter Villa Ormen) maakt natuurwijnen (zero/zero) in Limburg, en dat is wat ons betreft ook de mooiste plek om natuurwijn te maken in Nederland. Met zijn bijzonder terroir van kalksteen heeft Limburg met de huidige klimaatproblemen en opwarming van de aarde echt waanzinnig potentieel als wijngebied.
Bonne is geen onbekende in de wereld van natuurwijn. Hij heeft inmiddels ruim 10 jaar ervaring met het maken van natuurwijn in Nederland en Frankrijk (o.a. bij Matassa en Pedres Blanques in de Roussillon). Villa Ormen is overigens vernoemd naar Villa Ormen uit David Bowie’s zwanenzang Black Star.
Met zijn bijzondere terroir van Mergel (kalksteen) en de rollende heuvels heeft Zuid Limburg echt waanzinnig potentieel als wijngebied.De wijnen van Villa Ormen komen uit een wijngaard (0,2 ha) geplant in 1986, gelegen op de Bornberg bij het dorp Wahlwiller. Laurent Savelkoul, eigenaar van voormalig Restaurant ‘t Klauwes (*) besloot om er destijds om een wijngaard te planten met Pinot Noir, Pinot gris, Auxerrois, Müller-Thurgau. Naar Limburgs gebruik werd de wijngaard destijds ingezegend door de lokale geestelijke.
De wijngaard ligt op een zuidhelling met een dunne teeltlaag van loss op kalksteen, de kalksteen dagzoomd op sommige plekken. Het perceel ligt middenin Natura 2000 gebied en in de wijngaard vind je alle unieke flora en fauna die bij het beschermde kalkgrasland hoort. Er groeien bijvoorbeeld oregano, tijm en bijzondere orchideeën. En er leven vroedmeesterpadden, geelbuikvuurpadden, salamanders, dassen, vuurvliegjes en nog veel meer.
2023 was het eerste jaar voor Villa Ormen. Er werden slechts 400 flessen gebotteld. Een mini-productie natuurlijk. Daarom heeft Bonne inmiddels ook een nieuwe wijngaard gepland in Gulpen. Aangezien Bonne echt 100% natuurlijk wil werken en dus ook in de gaard niet met koper en sulfiet wil spuiten heeft hij besloten om in zijn nieuwe wijngaarden alleen hybriden druiven aan te planten (die zijn resistent tegen druivenziektes als bv meeldauw).