Sussex, Engeland

Tillingham

In Sussex (Rye), aan de zuidkust, is Ben Walgate 2 jaar geleden met zijn ‘wine adventure’ Tillingham begonnen. Ben komt uit een familie van herenboeren in Noord-Engeland en heeft jarenlang gewerkt voor een grote Britse wijnproducent.

Tillingham

Ben gelooft in de ‘force of nature’ en wilde zijn droom verwezenlijken door Engeland’s eerste natuurwijn te maken. Niet gemakkelijk op het conservatieve eiland …. Ben vond een excentrieke investeerder en op een voormalige ‘hop farm’ met uitzicht op het middeleeuwse Rye startte Ben zijn eigen ‘Wonderland’.

Ben’s Wonderland bestaat uit ‘rolling hills’, ‘buzzing bees’ en ‘flowing streams’. De boerderij is een ’stone’s throw away’ van Peasmarsh Place, een prachtig landgoed dat vroeger in bezit was van de Liddell-famiy. Lewis Caroll was bevriend met de familie Liddell en als hij het landgoed bezocht vertelde hij hier verhalen aan de ‘little’ Alice. De voedingsbodem voor Caroll’s meesterwerk: ‘Alice in Wonderland’….

Tillingham

Op Ben’s Wonderland heeft hij in 2018 ‘cool climate’ druivenrassen (waaronder Müller Thurgau, Ortega, Schönburger, Bacchus) aangeplant omgeven door fruitbomen. Alles gaat hier in harmonie met de natuur, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, slechts biodynamische preparaten. De ‘jonge’ stokken zullen hun eerste wijn geven in 2021. Tot die tijd koopt Ben zijn druiven in bij verschillende (biologische/biodynamsiche) boeren uit Engeland, zorgvuldig geselecteerd door Ben.

Ben is een experimentele wijnmaker: Qvevris (amfora), ’skin maceration’ en ‘petnat’. Zijn wijnen zijn puur, fris, energiek en wild. Excellent!

Tillingham

Wijnen van deze wijnmaker