Champagne, Frankrijk

Olivier Horiot

In het zuidelijkste puntje van de Champagne, ver weg van de ‘bling bling’ Champagnes, ligt Les Riceys (Côte de Bar). De Horiot familie maakt in les Riceys, op hun domein van 7 ha al sinds 1600 Champagne en stille wijnen. Olivier werkt bio-dynamisch en met zo min mogelijk toegevoegd sulfiet.

Olivier Horiot

Olivier nam in 1999 het stokje over, het eerste wat hij deed was de wijngaard converteren naar biodynamie. Horiot is een ‘terroirist’, hij is ervan overtuigd dat wijnmaken begint in de wijngaard. Hij koestert een levende, gezonde bodem en vertroetelt zijn druiven. Echte terroir-Champagnes. Naast de ‘usual suspects’ werkt Horiot ook met een aantal vergeten druiven uit de Champagne: Arbane, Pinot Blanc, en Pinot Gris.

Gelegen op de grens met Bourgogne is het klimaat er net een tikkie aangenamer en bovendien prachtig gelegen op het Kimmeridgien (bodem van oesterfossielen, net als in de Sancerre en Chablis).

Olivier Horiot Champagne

Verder gelooft Horiot in rust, hij geeft zijn wijnen en Champagnes ruim tijd om zich te ontwikkelen. Na een 4/5 tal jaar komen zijn wijnen en champagnes pas op de markt. Op verzoek van aantal wijnbarren en restaurants in Parijs is Horiot een aantal jaren geleden begonnen met de perfecte aperitief Champagne: Cuvée Métisse. Een blend van Pinot Noir en…Pinot Blanc. Topette!

Olivier Horiot Champagne

Wijnen van deze wijnmaker

Schrijf je in voor onze Wilde Niewsbrief en ontvang informatie over nieuwe wijnen, unieke aanbiedingen en wilde verhalen....