Mira en Milan maken wijnen op dezelfde plek, maar ieder op zijn eigen manier. MIRA maakt geen blends, alleen ‘single variety’ wijnen. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir en Cabernet Franc. De druiven komen uit twee dorpen: Velké Bílovice en Moravský Žižkov, en uit drie verschillende bodems: löss, klei en zand.
MIRA wordt met vrijheid geleid. De meeste wijngaarden worden bewerkt zonder snoeien of met een systeem van minimale snoei. Mira geeft de wijnstok zoveel mogelijk ruimte, letterlijk… Ze wil de wijnranken niet vormen of kneden tot stijve, uniforme planten.
Dankzij dit vrij groeiende systeem oogsten ze druiven die kleiner en fijner zijn. Dit creëert een andere sap-tot-schilverhouding, een andere structuur. Een betere denken ze zelf… . Uiteraard worden alle wijngaarden biologisch beheerd en gecertificeerd.
De wijn wordt afgewerkt in hout en beton. Deze twee oude materialen worden gebruikt voor het fermenteren en laten rijpen van de wijnen. Spontane vergisting. . De wijnen zijn vrij van oenologische additieven en de technologische ingrepen zijn minimaal.
Biologische teelt, verweven met elementen van biodynamica, regeneratieve landbouw, minimalisme en holistisch denken. Vanaf het begin hebben ze zich ertoe verbonden om de bodem, de druif en de wijn individueel te benaderen. De wijnen kunnen enigszins veranderen, afhankelijk van de vintage, omdat we ernaar streven ze op de best mogelijke manier te behandelen, afhankelijk van het groeiseizoen. Verandering is onderdeel van het spel.
Mira is dromen… van betere wijn en een betere wijnwereld. Dus … een betere wijn(wereld) begint bij jezelf. Drink Mira!