Moravië, Tjechië

Milan Nestarec

Milan Nestarec zit in Moravië, om de hoek bij Wenen. In het ‘fin de siecle’ Moravië staat de tijd stil, Habsburgs communisme is als een camera obscura door het landschap. In het Sisi-tijdperk werd hier veel wijn gemaakt, maar 40-jaar communisme was leuk voor de betonfabrikanten maar de wijnkwaliteit is er niet op vooruit gegaan. Gelukkig zijn er aantal jonge wijnmakers die de draad weer hebben op gepakt.

Milan Nestarec

Nestarec is een wijnmakende omnivoor, op het familiedomein, liefkozend ook wel Chateau Nestarec genoemd, maakt hij jaarlijks 30-40 verschillende wijnen met elk jaar weer een set nieuwe wijnen, sommigen zelfs met bijbehorende Spotify playlist en met te gekke namen zoals ‘I am not a big wine’, ‘Miky Mauz’, ‘Danger 380Volts’ of ‘I am feeling supersonic, Sauvignon Blanc is my Gin&Tonic’….en met bijpassende geniale quotes van het wonderkind: ‘Always be yourself, unless you can be a troublemaker. Then always be a troublemaker’….

Kwalitatief ijzersterke natuurwijnen….voor zijn top cuvees wacht hij geduldig wel tot 4 jaar voordat de wijn ‘gereleased’ wordt, wat de stabiliteit en complexiteit van de wijnen ten goede komt….Gelukkig maakt hij de laatste jaren ook een aantal wijnen die jaar in jaar uit terug komen zoals zijn geweldige liters….we laten het wonderkind zelf nog even aan het woord: ‘Milan Nestarec is not a winery. It is ideas that just happen to be represented through wine..’

Milan Nestarec

Van experimenteel tot meer traditioneel, van funky pet nats tot diepe complexe ‘skin maceration’ voor elk wat wils. Hij werkt met name met de lokale Grüner Veltliner, Müller, Welschriesling, Pinot Noir, Blaufränkisch. Prachtige line-up van unieke wijnen, super zuiver, fris en een tikje wild. Ongeklaard, zonder toegevoegd sulfiet en ongefilterd.

Terwijl je geniet van de wijnen van Nestarec, draai ook even ‘Crockett’s theme’ van die andere bekende Tsjech, Jan Hammer.

Milan Nestarec

Wijnen van deze wijnmaker

Schrijf je in voor onze Wilde Niewsbrief en ontvang informatie over nieuwe wijnen, unieke aanbiedingen en wilde verhalen....