Languedoc, Frankrijk

Domaine Petit Gimios

Petit Gimios is onze geheime tuin. Een arcadische droom voor de wilde wijnliefhebber. Een pastoraal wonderland…

Domaine Petit Gimios

Onze ‘geheime’ wijngaard in de Languedoc ( … een geheim zullen ze eeuwig blijven want wijn bemachtigen bij Petit Gimios is geen sinecure). Een geheime tuin of beter een ‘tuin der lusten vol verboden vruchten’ en zeg nou eerlijk wie wil er nou niet een verboden vrucht?

In 1993 nam Anne-Marie Lavaysse een oude, verwilderde en verlaten wijngaard over in het gehucht Gimios (Herault, Languedoc) en doopte ze het stuk grond: ‘Le Petit Domaine De Gimios’. Vanaf het begin is het de wens van Anne Marie (en tegenwoordig ook haar zoon Pierre) geweest om zo natuurlijk en schoon mogelijk te werken. Na wat experimenten met sulfiet en koper heeft ze ook deze 2 volledig uit de wijngaard gebannen; de wijnen werden er minder ‘levend’ van. Anne Marie gelooft in de natuur haar vrije gang te laten gaan. Ze grijpt dan ook zo min mogelijk in. Dus geen toegevoegd sulfiet of andere toevoegingen in deze ultra schone wijnen van Gimios.

Petit Gimios is inderdaad ‘petit’ met slechts 4 ha. en absurd lage rendementen (gemiddeld ca. 10 hl/ha). De specialiteit van het huis is de Muscat à Petits Grains. Maar ze hebben ook een geweldige ‘field blend’ rosé en rouge van lokale rode en witte druiven (Aramon, Grenache, Carignan, Alicante, Cinsault, Terret Blanc & Rouge, Alicante)

De wijnen van Petit Gimios zijn feminien, fijn, delicaat, zuiver maar ook krachtig, gelaagd en complex. Het zijn geen ‘boissons’, maar wijnen met diepte en complexiteit. De ‘garrigue’ (die groeit er weelderig…) geeft de wijnen van Petit Gimios een vleugje extra magie.

Petit Gimios is een ‘vignoble-potager-verger’ of te wel een mix van wijngaard-tuin-boomgaard. De wijngaard is kriskras (‘en foule’) aangeplant met verschillende druiven (selection massale, sommige stokken tussen de 100 en 150 jaar oud) en dat alles in een serene omgeving met veel kruiden, die de prachtige garrigue aan de wijn geven, fruitbomen, een groentetuin en een ezel die gewoon tussen de wijnranken doorloopt en poept.

Wijnen van deze wijnmaker

Schrijf je in voor onze Wilde Niewsbrief en ontvang informatie over nieuwe wijnen, unieke aanbiedingen en wilde verhalen....