Walk on the wild side: Clos des Vignes Du Maynes

“Nature et gourmande comme les filles au printemps!” Julien Guillot, vigneron Clos des Vignes du Maynes (2013).

Julien Guillot is de zoon van Alain Guillot die in 1953 Domaine des Vignes du Maynes (Macon – Cruzille) overnam. Buiten het feit dat Julien acteur is geweest en mooie oneliners verzint, heeft hij een natuurtalent voor het maken van wijn. In de ca. 6,5 ha wijngaaard (‘selection massale’ Pinot Noir, Gamay en Chardonnay) van Clos des Vignes du Maynes wordt al sinds het jaar 910 wijn gemaakt, eerst door de monniken van Cluny en daarna door de familie Guillot. Het unieke van Clos des Vignes du Maynes is dat de eigenzinnige Franse boer Alain Guillot het vertikte om bestrijdingsmiddelen te gebruiken toen deze in de jaren ’50 opkwamen en intuïtief en tegen de stroom in koos voor de weg van puur natuur.

http://www.dailymotion.com/nl/relevance/search/vigneron+cruzille/1#video=xgy5uu

Het verhaal gaat dat Clos des Vignes du Maynes de oudste nog bestaande volledig biologische wijngaard van Frankrijk is. Een wijngaard waar nog nooit pesticiden en chemicaliën zijn gebruikt met als bijzonder prettig gevolg dat de grond ‘schoon’ is en de druiven gezond. Er wordt tegenwoordig gewerkt ‘en biodynamie’ en in de ‘cave’ wordt niet gerotzooid, dus niet gefilterd, en geen sulfiet, fabrieksgist, suiker of wat dan ook toegevoegd tijdens de vinificatie. Zoon Julien Guillot blijkt het talent en instinct om zo ‘natuurlijk’ mogelijk te werken niet van een vreemde te hebben en is hierin eigenlijk nog extremer dan zijn vader. De wilde wijnen van Clos des Vignes du Maynes zijn niet voor niks zeer geliefd in de betere bistrots in Parijs, maar ook in een aantal toprestaurants zoals Noma (Kopenhagen) en Hibiscus (London)..


Notice: Thema zonder comments.php is verouderd sinds versie 3.0.0, zonder beschikbaar alternatief. Graag een comments.php-template aan je thema toevoegen. in /home/wildew1277/domains/wildewijnen.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4722

Reacties zijn gesloten.