Revolutiewijn aus Baden – Enderle & Moll

In Baden, op de andere oever van de Rijn ter hoogte van de Elzas, broeit wat. Er is een revolutie aan de gang…

…de Badenrevolutie…

De Badenrevolutie is de rebellerende geuzennaam van een groep jonge wijnmakers onder aanvoering van Enderle & Moll die de regels van de Duiste wijninstanties niet volgen. Deze wijnmakers gebruiken andere druivenrassen, grijpen zo min mogelijk in tijdens vinificatie en werken biologisch of biodynamisch. Ze worden gedreven door kwaliteit en niet door kwantiteit. En in plaats van ‘Qualitätswein mit prädikat’ maken Enderle & Moll ‘tafelwein’…

Deze ‘tafelweinen’ zijn een avontuur. Zuivere wijnen die stuiteren van energie en leven. Dit in tegenstelling tot veel van de net wat te ‘zoete’ Duitse kermiswijnen ‘mit prädikat’.

Enderle & Moll maken hun ‘tafelwein’ van slechts 2 ha Spätburgunder (a.k.a Pinot Noir), Müller-Thurghau en Grauburgunder (a.k.a Pinot Gris) in Münchweier (Baden, Schwarzwald). In de wijngaard van Enderle & Moll wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden, herbiciden, of kunstmest. Ze laten de natuur haar werk doen. Zo groeien er kruiden, bloemen en gras tussen de wijnranken. Je ziet dan ook duidelijk waar hun wijngaard begint en ophoudt. In de kelder het zelfde verhaal: ‘hands-off’, geen filtering, alleen gebruik van eigen gisten van de druiven en niet of nauwelijks sulfiet bij botteling.

Niet echt representatief voor de ‘autobahn wein mit prädikat’ uit de streek die vaak flink gezwaveld en bijgesuikerd wordt. Vandaar dus ‘tafelwein’…

‘Rein sans peine’ staat er op hun kurken. Bloed, zweet en tranen. Het is een lange weg…Een gevecht tegen het slechte imago van de streek. Er gaan dingen mis. En als je het anders doet, hebben veel mensen een mening… Maar langzamerhand krijgen Enderle & Moll de waardering die ze verdienen.

New York’s Wilde Wijnen Walhalla Chamber’s Street Wine haalde de wijn naar de US. Niemand minder dan Jancis Robinson heeft Enderle & Moll tot ‘cult wine producers’ bestempeld. En ook topsommeliers in Duitsland zijn erg onder de indruk van hun Pinot Noir. Fabelhaft!

Wilde Wijnen heeft de volgende wijnen van Enderle & Moll:

Müller-Thurgau ‘Unplugged’ 2012

Müller – Thurgau is een druif (meest geplante in Duitsland) waar vaak minachtig over wordt gedaan. Het is bijvoorbeeld een van de druiven in de zoete bulk Liebfraumilch. De Unplugged is er 1 uit een ander universum…. Eenvoudig, strak, fris en mineralig. Dagelijks ongecompliceerd wit.

Müller-Thurgau ‘Unplugged’ 2012, €8,- per fles.

Pinot Noir ‘Liaison’ 2012

De Liaison 2012 (Spätburgunder a.k.a Pinot Noir) is een ervaring…een pinot noir met kruiden (hebben ze het met Jagermeister gemengd?)… Een zeer zuivere, frisse, kruidige en vooral ook sappige/fruitige Pinot Noir. Bijzonder licht van kleur maar verassend diep qua smaak. De Pinot Noir’s van Enderle staan in een groot aantal Duitse toprestaurants op de kaart. Opkomend! Prachtwijn voor de blindproeverij tijdens kerstdiner…..

Liaison 2012, Pinot Noir. €20,- per fles

.


Notice: Thema zonder comments.php is verouderd sinds versie 3.0.0, zonder beschikbaar alternatief. Graag een comments.php-template aan je thema toevoegen. in /home/wildew1277/domains/wildewijnen.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4722

Reacties zijn gesloten.