De herrijzenis van Bordeaux – Mickael Jaumain

Bordeaux…Status. Duur. Deftig.

Over the top?….Wellicht.

Spannend?….Zelden.

Wat je ook van Bordeaux vindt, een feit is dat de wereld van Bordeaux een hele klassieke wereld is. De gerenommeerde classificatie komt uit 1855 en is sindsdien maar tweemaal gewijzigd, proeven gebeurt strak in pak en de prijzen zijn hoog en worden steeds hoger door de toenemende internationale vraag naar Bordeaux.

Maar ach… misschien moeten we het ook een beetje met een korrel zout nemen. In China doen ze dat ook … in Guangdong mixen ze peperdure Bordeaux met een beetje Cola…

Gekkigheid.

Toch zijn er meer tekenen dat het klassieke Bordeaux wat van zijn glans verliest. Een teken aan de wand is dat het beste restaurant ter wereld (Noma) ervoor heeft gekozen om geen Bordeaux, op hun overigens zeer uitgebreide wijnkaart, te zetten.

Wilde Wijnen en Bordeaux is geen natuurlijke combinatie. Lang hebben we gezocht. Veel teleurstellingen en twijfels. Veel net wat te muffige wijn met de smaak van oude thee. Daar werden we niet zo vrolijk van.

Een glaasje was ok maar erg dorstig werden we er niet van. Vaak te weinig verrassend, te duur en te serieus. Ieder zijn smaak dachten we…

Toch zochten we verder. En wie zoekt, zal vinden…

Ver van de sjieke domeinen en kastelen vonden we in het achterland van Entre-Deux-Mers een bijzondere wijn. Een onbekende wijn die zelfs van de officiële instanties geen Bordeaux (Vin de France) mag heten omdat ze te ‘natuurlijk’ werken en een wijn maken die atypisch is voor de regio. Een domein waar al sinds 1964 biologisch wordt gewerkt en sinds 2003 ‘en-biodynamie’.

Een echte Wilde Wijn dus… Een gulle en rijke Vin de France, die de kwaliteit van Bordeaux combineert met frisheid en energie. Een Bordeaux (of Vin de France …) die je lekker nu kan drinken, maar ook kan bewaren (…lukt je toch niet…).

Castel Vieilh la Salle van Mikhael Jaumain ligt 50 km ten oosten van Bordeaux. Een domein van slecht 5.5 ha met stokken die aangeplant zijn in de jaren 60 van de vorige eeuw. Er wordt niet gefilterd, nog geklaard. Er wordt zelfs geen sulfiet toegevoegd. En die paar keer dat ze dat wel in minimale hoeveelheden deden, ging het om vulkanisch sulfiet, een natuurproduct.

Vive Castel Vieilh la Salle: meer wijn dan status!

Le Rouge de Notre Terre 2014 – Castel Vieilh la Salle (Vin de France)

Merlot (50%), Cabernet Franc (25%) en Cabernet Sauvignon (25%), 30 maanden in oud eiken (zonder ouillage), geen toegevoegd sulfiet. Fris, diepte, levend. Ultra pure Bordeaux. Nu drinken of binnen 15 jaar. Lekker bij côte de boeuf, of pulled pork als je meer avonturier bent.

€18,50 per fles.


Notice: Thema zonder comments.php is verouderd sinds versie 3.0.0, zonder beschikbaar alternatief. Graag een comments.php-template aan je thema toevoegen. in /home/wildew1277/domains/wildewijnen.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4722

Reacties zijn gesloten.