Champagne Piollot: Happy End

Wilde Wijnen en champagne is geen vanzelfsprekende combinatie want champagne wordt meestal niet wild gemaakt. Bovendien lift de hele streek mee op wat sommigen de beste marketingmachine ter wereld noemen. Champagne wordt geassocieerd met feest, glamour en luxe en staat voor hoge kwaliteit. Helaas is die kwaliteit niet vanzelfsprekend terug te vinden in het vinificatieproces van champagne. In onze ogen wordt champagne te vaak gemaakt van onrijpe en opgekochte druiven die tijdens het wijnmaakproces op smaak worden gebracht door fabrieksgist, suiker en andere additieven. Gelukkig is er de afgelopen jaren in de zeer conservatieve Champagne-streek een tegengeluid ontstaan: de ‘new wave’ of ‘growers’ champagnes. Dit zijn bio-boeren die zelf champagne maken van hun eigen gezonde rijpe druiven. Er wordt met de hand geplukt en gewerkt met wilde gisten uit de wijngaard, een homeopathische dosis sulfiet en weinig of geen dosage (dosage is toevoegen van een mengsel van suiker opgelost in wijn). In vergelijking tot conventionele champagnehuizen zijn dit helaas uitzonderingen, maar ze zijn er. En de streek waar HET voornamelijk gebeurd is de Côte des Bar, ruim 150 kilometer ten zuiden van champagne hoofdstad Reims en dus vlakbij de Bourgogne. Meer zon en dus net wat warmer…

In Polisot (Côte des Bar) maakt Roland Piollot zijn zuivere ‘new wave’ champagnes. Piollot is ‘en conversion biodynamie’ sinds 2008 en maakt champagnes van gezonde druiven, eigen gisten, weinig of geen dosage (zero dosage of brut nature) en minimaal sulfiet. En… Piollot is de man van Domique Moreau die onder de naam ‘Marie Courtin’ misschien wel één van de meest interessante en gezochte champagnes (slechts 2 ha.) van dit moment maakt. Bijna niet aan te komen, aan de veel duurdere en ultra-pure champagnes van Marie Courtin (vanaf april 2014 te koop bij Wilde Wijnen). In dezelfde lijn maakt Dominique Moreau samen met haar man ook de geweldig zuivere Piollot-champagnes. De champagne van Piollot is o.a. te koop bij de ultieme wilde wijn winkel van New York : Chambers Street Wines en staat op de kaart bij Mary Celeste (winnaar Le Fooding 2014 voor beste bar-a-vins van Parijs).

Piollot, Champagne Extra Brut (zero dosage), “Cuvee de reserve”. Pinot Noir 70(%), Chardonnay (30%). Geweldig frisse, zuivere en minerale champagne, beendroog. Happy Ending van 2013 gegarandeerd. Drink deze champagne in een gewoon wijnglas, en niet in een flute, dat vinden wij een stuk lekkerder.

Proeven van de Piollot champagne kan op de Sunday Market op 15 december tussen 13 en 17 uur in het Westerpark (Amsterdam).

€ 30 per fles of € 165,- per doos van 6 (€27,50 per fles). Magnum €55,- (zeer beperkt).

Wil je bestellen (doe dat z.s.m want op = op), mail dan naar info@wildewijnen.nl..


Notice: Thema zonder comments.php is verouderd sinds versie 3.0.0, zonder beschikbaar alternatief. Graag een comments.php-template aan je thema toevoegen. in /home/wildew1277/domains/wildewijnen.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 4722

Reacties zijn gesloten.